Właściwości kosmetyczne olejów

0
294
Właściwości kosmetyczne olejów.
Właściwości kosmetyczne olejów tłoczonych na zimno, coraz częściej, na nowo znajdują swoje zastosowanie. Na nowo ponieważ stosowano je w różnej formie od zarania dziejów. Rośliny oleiste towarzyszyły naszym przodkom w kuchni i kosmetyce. Zabezpieczałyby i goiły rany, likwidowały oparzenia i zmiany skórne.
Wspierały przy dolegliwościach chorobowych, likwidowały objawy i działały leczniczo. Kiedy przemysł farmaceutyczno kosmetyczny zajął rynek, oleje na jakiś czas odeszły w zapomnienie. Na szczęście wracają do łask i od kilku lat mają swoje znaczące miejsce zarówno działaniach prozdrowotnych jak kosmetycznych.
O właściwościach zdrowotnych olejów pozyskiwanych z rozmaitych roślin słyszał chyba każdy. Natomiast nadal dużo jest przekłamań dotyczących właściwości kosmetycznych olejów i ich zastosowania w kosmetyce.
Spróbujemy przybliżyć właściwości olejów stosowanych w kosmetyce, tak aby nie stanowiły zagadki.
Zacznijmy od tego dlaczego oleje mają tyle samo zwolenników co przeciwników, skoro są produktami naturalnymi? Być może wynika to ze słabej znajomości ich właściwości.
Nie wszyscy zdają sobie sprawę jak bogate są to substancje, ile dobroczynnych składników zawierają. Jest jeszcze bardzo istotna sprawa jaką jest KOMEDOGENNOŚĆ olejów.
Komedogennoś, czyli po prostu właściwość oleju wpływająca na zatykanie gruczolow łojowych na skórze. Oleje stosowane w kosmetyce mają przypisaną komedogenność, aby określić ich przydatność do stosowania dla konkretnych typów skóry. Najpopularniejsza jest skala od 0 do 5 punktów w której nr 5 wyznacza olej wysoko komedogenny czyli po prostu zatykający gruczoły łojowe skóry.
0 – nie zatyka porów
1 – bardzo niska właściwość zatykania
2 – umiarkowanie niska
3 – umiarkowana
4 – dość wysoka
5 – wysoka właściwość zatykania
Pamiętajmy jednak że nasza skóra, może różnie reagować na róznych częściach ciala. Miejsca bardziej wrażliwe mogą wymagać oleju o niższej komedogennosci a inne nie muszą wcale odczuwać wysokiego stopnia.
Komedogenność poszczególnych olejów to tylko jeden z mozliwych parametrów ich oceny. Bogactwo składników odżywczych i wyjątkowych substancji jest tak ogromne że warto spróbować wprowadzić je do codzienych rytuałów kosmetycznych.
Jaki zatem wybrać odpowiedni olej do twarzy albo do masażu ciała?
Przyjrzyjmy się kilku popularnym olejom.
Właściwości kosmetyczne olejów.
KOMEDOGENNOŚĆ – 0
Olej Arganowy – (Argan Oil, Oleum Arganiae)
Jest bogaty w cenne składniki odżywcze i ma wysokie właściwości regenerujące. Reguluje produkcję sebum, pomagając zapobiegać powstawaniu wyprysków. Łagodzi trądzik, widoczność blizn i rozstępów. Olej arganowy jest też doskonały dla cery suchej i starzejącej się dzięki zawartości dużej ilości składników biologicznie czynnych oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nawilża, odżywia i chroni skórę przed przesuszeniem. Poprawia elastyczność, jędrność i miękkość skóry, opóźnia procesy starzenia. Ma działanie łagodzące, przeciwzapalne i ochronne. Pomaga w gojeniu ran i łagodzi stany zapalne. Zwalcza niedoskonałości i przywraca skórze promienny wygląd. Wspiera leczenie łuszczycy, egzemy, i ospy wietrznej. Pomaga w alergiach i poparzeniach. Chroni przed promieniami słonecznymi.
Olej z nasion konopii (Cannabis sativa Seed Oil)
Nawilża, łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Zwalcza wolne rodniki. Ma bardzo dużą zawartość przeciwutleniaczy i antyoksydantów, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wygładza, napina i nawilża skórę. Olej konopny jest idealny dla cery trądzikowej, problematycznej, z zaskórnikami i niedoskonałościami ponieważ działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Pomaga w zwalczaniu wielu chorób skóry m.in  AZS, łuszczycy i egzemy. Odbudowuje naskórek i uzupełnia uszkodzenia. Poprawia odpornośc na działanie czynnikow zewnętrznych. Odżywia i reguluje produkcję sebum. Przywraca skórze elastyczność, zmiękcza i wygładza. Szybko się wchłania i nie zostawia tłustego filmu. Stosowany na skórę głowy pobudza wzrost włosów i dodaje im blasku. Doskonały dla skór z problemami oraz do pielęgnacji dzieci i niemowląt.
Olej szafranowy (Crocus Sativus) jest olejem niezwykle drogim i ekskluzywnym. Dlatego częściej wykorzystywanym olejem jest podobny w składzie olej krokoszowy (Carthamus Tinctorius Seed Oil) który powstaje z nasion krokosza balwierskiego, rośliny powszechnie znanej i dostępnej. Stosowany do leczenia świerzbu i trudno gojących się ran. Ma działanie silnie regenerujące, nawilżające, łagodzące i odżywcze zwłaszcza dla suchej i wrażliwej skóry. Pomaga w walce ze zmarszczkami i oznakami starzenia, przywraca jędrność skóry. Wcierany w skórę głowy poprawia kondycję włosów, wzmacnia cebulki i powstrzymuje wypadanie włosów. Ma neutralny zapach dlatego jest idealny jako olej bazowy do przygotowywania mieszanek do masażu lub jako olej bazowy dla rozcieńczenia olejków eterycznych.
Olej słonecznikowy (Helianthus Annus – Sunflower- Seed Oil
Doskonale sprawdza się jako olej do twarzy, ciała i włosów. Odżywia skórę, regeneruje, chroni, przywraca blask i świeżość. Działa ujędrniająco, wzmacnia naturalną warstwę ochronną skóry. Działa zmiękczająco, przeciwzapalnie, reguluje wydzielanie sebum. Jest doskonały dla cery tłustej, mieszanej i trądzikowej. Sprawdza się również w pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, przesuszonej i atopowej. Odpowiedni też dla dzieci ponieważ nawilża i zapobiega wysuszaniu. Znacząco zwiększa elastyczność skóry i spowalnia procesy starzenia. Wzmacnia włosy, dodaje im blasku i chroni przed działaniem promieni ultrafioletowych. 
Masło SHEA (Butyrosperum parki) nazywane też masłem karite, ma ogromne i bardzo szerokie zastosowanie pielęgnacyjne dla skóry i włosów. Bogaty skład powoduje że jest idealne do skóry suchej, popękanej, szorstkiej i zmęczonej. Głęboko nawilża pozostawiając na skórze lekki błyszczący film. Odżywia, uelastycznia, łagodzi i delikatnie natłuszcza. Wyrównuje delikatne zmarszczki i wygładza. Odbudowuje naturalny płaszcz lipidowy skóry, jest naturalnym emolientem. Chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych. Doskonale odżywia i wygładza włosy. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry głowy. Poza działaniem silnie pielęgnującym jest też naturalnym konserwantem który moze być wykorzystywany w produkcji domowych kosmetyków. Niestety może powodować reakce alergiczne. 
KOMEDOGENNOŚĆ 1
Olej rycynowy (Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi)
Posiada właciwości nawilżające, odzywcze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Działa regenerująco, wzmacniająco i kondycjonująco. Pomaga walczyć z oznakami starzenia, opóźnia pojawienie się zmarszczek, spłyca już istniejące. Wnika głęboko w skórę, zmiękcza ją i stymuluje produkcję kolagenu i elastyny. Jest olejem dość gęstym i ciężkim. Odżywia skórę suchą, zrogowaciałą i popękaną, ale dobrze też działa na skórę trądzikową. Pomaga zniwelować rozstępy na skórze, łagodzi drobne ranki, odbudowuje i wzmacnia naskórek. Pomaga pozbyć się przebarwień i blizn. Doskonale wpływa na kondycję włosów, rzęs, brwi i paznokci.
Olej z granatu (Punica granatum)
Ma lekką konsystencję, dobrze się wchłania i doskonale nawilża. Nie zostawia na skórze tłustej warstwy. Jest mocno odżywczy, przeciwzapalny, działa kojąco i łagodzi podrażnienia. Pomaga osobom z problemami skórnymi takimi jak łuszczyca, trądzik, trądzik różowaty, wypryski a nawet poparzenia słoneczne. Poprawia strukturę skóry, wzmacnia naturalną barierę ochronną. Ma silne właściwości regenerujące, przeciwzmarszczkowe i likwidujące oznaki starzenia. Pobudza produkcję kolagenu, ujędrnia i uelastycznia skórę. Przywraca włosom elastyczność i blask. Odbudowuje ich strukturę i zapobiega łamaniu i wypadaniu. Równowazy PH skory głowy i redukuje przetłuszczanie się włosów. 
Olej Neem z Miodli Indyjskiej (Azadirachta Indica)
Ogromnie ceniony olej w Ajurwedzie. Jest antybakteryjny, przeciwpasożytniczy i  przeciwgrzybiczy. Ma też właściwości przeciwzapalne. Jest pełen substancji odżywczych, korzystnych zwłaszcza dla skóry dotkniętej łuszczycą, egzemą i trądzikiem. Zmniejsza zaczerwienienia, stany zapalne i widoczność blizn. Pomaga leczyć drobne skaleczenia i ranki. Chroni skórę przed procesami starzenia, odmładza i poprawia elastyczność. Wygładza zmarszczki i drobne linie mimiczne. Nawilża, łagodzi i uelastycznia suchą i uszkodzoną skórę. Pomaga w pozbyciu się przebarwień i reguluje pigmentację skóry. Regeneruje, wzmacnia i odbudowuje włosy i skórę głowy. Stymuluje wzrost i poprawia kondycję wlosów. 
KOMEDOGENNOŚC 2

Frakcjonowany olej kokosowy (Caprylic/Caprylic Triglyceride Cocos Nucifiera Oil) zwany również MCT (medium chain triglycerides) To olej kokosowy poddany frakcjonowaniu, które powoduje oddzielenie łańcuchów kwasów tłuszczowych dzięki czemu olej pozostaje w postaci płynnej i uzyskuje długi okres przydatności. Jest olejem bardziej nasyconym niż zwykły olej kokosowy. Ma tez dużo silniejsze właściwości przeciwutleniające i dezynfekujące. Jest odpoorny na jełczenie. Frakcjonowany olej kokosowy (FCO) jest nietłusty, lekki i łatwo wchłania się w skórę. Ułatwia też wchłanianie się innych olejów, olejków eterycznych i składników aktywnych. Ma doskonałe działanie nawilżające i odżywcze. Wzmacnia i nawilża włosy. Zmniejsza swędzenie skóry głowy i łupież. 
Olej ze słodkich migdałów (Oleum Amygdalae dulcium, Amigdalina oleum)
Nawilża i odżywia. Łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran. Działa naprawczo i pomaga skórze się regenerować. Reguluje wydzielanie sebum, poprawia jędrność i elastyczność skóry. Zapobiega powstawaniu rozstępów. Łagodzi trądzik i łuszczycę. Działa przeciwzmarszczkowo i likwiduje widoczność przebarwień. Polecany przy skórze dojrzałej, suchej, wrażliwej. Wspiera skórę atopową i z egzemą. Jest lekki, szybko się wchłania i nie zostawia tłustej warstwy na skórze. Może być stosowany w pielęgnacji skóry niemowląt.
Wzmacnia i odżywia włosy i paznokcie. 
Olej Avokado (Persea gratissima Oil)
Działa silnie regenerująco na głębokie partie skóry. Ma działanie nawilżające i powstrzymujące utratę wody. Zwiększa elastyczność, napina i odżywia skórę. Łatwo się wchłania, wzmacnia naturalna barierę, łagodzi podrażnienia i koi skórę. Wspomaga leczenie egzemy i łuszczycy.  Zapobiega wypadaniu włosów, pobudza ich wzrost. Zapewnia zdrowy blask, odpowiednnie nawilżenie i zapobiega puszeniu.
Oliwa z oliwek (Olive Oil/ Olea Europaea)
Jest lekka i dobrze nawilża. Pomaga łagodzić zapalenia i trądzik. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i wiatru. Opóżnia starzenie sie skóry. Odzywia i uelastycznia. Zapobiega wypadaniu włosów, nawilża i łagodzi skórę głowy. Wzmacnia i odzywia paznokcie
Olej z wiesiołka (Oenothera Biennis Seed Oil)
Uelastycznia i regeneruje skórę. Łagodzi trądzik, poprawia pracę tkanek skóry. Utrzymuje odpowiedni poziom nawodnienia i chroni przed przesuszeniem. Łagodzi objawy łuszczycy, egzemy i likwiduje podrażnienia. Doskonały do skóry suchej i atopowej. Pielęgnuje i wzmacnia skórę, paznokcie i włosy. Mocno regeneruje zniszczone i przesuszone włosy budując dla nich warstwę ochronną. Wcierany w skórę głowy odżywia i pobudza cebulki.
Olej sezamowy (Sesamum Indicum)
Działa nawilżająco, odżywczo i natłuszczająco. Pomaga pozbyć się zmarszczek, przeciwdziała procesom starzenia, wzmacnia skórę. Stosowany na włosy działa wzmacniająco i kondycjonująco. Wtarty w skórę głowy reguluje pracę gruczołów łojowych. Jest doskonały dla skóry normalnej, suchej i dojrzałej. Jest olejem rozgrzewającym dlatego nie jest polecany do skóry naczynkowej.
KOMEDOGENNOŚĆ 3 
Olej sojowy (Glycine Soya Oil)
Nawilża, odżywia i natłuszcza skórę. Poprawia jej kondycję, zapobiega odwodnieniu i utrzymuje młody wygląd. Zmiękcza i wygładza.Sprawdza się u osób ze skórą trądzikową, zanieczyszczoną, tłustą i  mieszaną.
Pomocny również przy skórze atopowej. Dobrze się wchłania. Wzmacnia włosy porowate, zniszczone i wypadające.
Olej z nasion bawełny (Gossypium/Cotton Seed Oil)
Chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewntrznych. Regeneruje, nawilża, odżywia i natłuszcza. Niweluje spierzchnięcia i zrogowacenia. Polecany do skóry wrażliwej i alergicznej. 
Olej kukurydziany (Corn Oil)
Odżywia, zmiękcza i przywraca barierę lipidową skóry. Jest wysokoodżywczy i może być stosowany do skóry suchej, podrażnionej, szorstkiej. Regeneruje i pomaga pozbyć się plam pigmentacyjnych. Stosowany na włosy poprawia ich kondycję i pomaga pozbyć się łupieżu. 
KOMEDOGENNOŚĆ 4
Olej kokosowy (Cocos Nucifera Oil/ Coconut Oil)
Głęboko odżywia i uelastycznia skórę. Przyspiesza gojenie ran, łagodzi i działa odkażająco. Zwalcza trądzik, chroni skórę przed słońcem i działa antyalergicznie. Dobrze wnika w głąb skóry mocno ją odżywiając i transportując składniki odżywcze. Skóra staje się miękka i promienna. Redukuje zmarszczki i wygładza. Doskonały również do cery suchej. Wzmacnia i odżywia suche i zniszczone włosy.
Olej lniany (Linum Usitatissimum Seed Oil
Reguluje wytwarzanie sebum. Działa oczyszczająco i uspokajająco na skórę, pomaga zwalczać trądzik. Jest polecany do skóry tłustej ale skórze suchej i podrażnionej przynosi ulgę i odpowiednie nawilżenie. Pomaga zwalczać zmarszczki, uelastycznia skórę i przywraca ładny wygląd. Szybko się wchłania i może być stosowany na co dzień. Stosowany na włosy działa wzmacniająco, nawilżająco i odżywczo. Korzystnie działa na skórę głowy. 
Masło kakaowe (oleum cacao, butyrum cacao) – znane też jako olej kakaowy.
Chroni skórę przed procesami starzenia. Ujędrnia skórę i likwiduje zmarszczki. Wpływa na ogólną, lepszą kondycję skóry i wpływa na mniejszą widoczność blizn i rozstępów. Zapobiega jej przesuszeniu. Pielęgnuje i zmiękcza skóra suchą, zniszczon i zrogowaciałą. Przynosi ulgę i szybkie nawilżenie skórze z łuszczyca, egzemą i AZS. Działa pielęgnująco na włosy, nawilża i poprawia ich kondycję. 
Olej palmowy (Elaeis Guineensis Oil)
Pomaga skórze zwalczać wolne rodniki, działa przeciwzmarszczkowo i przeciwtrądzikowo. Wnika głęboko w skórę, wspomagając odnowę komórkową. Uelastycznia, nawilża i zmiękcza. Doskonale oczyszcza i reguluje wydzielanie sebum. Chroni przed działaniem promieni słonecznych.
KOMEDOGENNOŚĆ 5
Olej z kiełków pszenicy (Triticum Vulgare Germ Oil)
Polecany do skóry wrażliwej, suchej, naczynkowej i alergicznej. Dobrze regeneruje i nawilża. Pomaga zlikwidować zmarszczki, oznaki zmęczenia, łagodzi popękaną i łuszczącą się skórę. Poprawia krążenie i wzmacnia naczynia krwionośne. Poprawia koloryt skóry, ujędrnia i działa przeciwstarzeniowo. Dobrze wnika w głębsze warstwy skóry, pomaga likwidować widoczność blizn. Uelastycznia i wzmacnia włosy.

Oleje roślinne nierafinowane i tłoczone na zimno to bogactwo substancji odżywczych. Dobrze dobrane do skóry, wymieszane w odpowiednich proporcjach mogą zbawiennie wpłynąć na skórę i pomóc w relaksie. Warto spróbować wprowadzić je do codziennej rutyny kosmetycznej, aby dokładnie poznać ich właściwości kosmetyczne.

 

Aby w pełni wykorzystać terapeutyczne właściwości olejków eterycznych doTERRA warto rozcieńczyć je jednym z olejów. Stosując miejscowo będziesz mieć gwarancję odpowiedniego ich wnikania w głąb ciał i odpowiednią ochroną skóry.

Jeżeli chcesz spróbować przygotować własne kosmetyki mamy dla Ciebie bezpłatnego e—booka TUTAJ

Interesuje Cię Zakup Zestawów olejkowych zapraszamy TUTAJ

 

Bibliografia:
biotechnologia.pl; elamo.pl; ecospa.pl;herbaldynamicsbeauty.com; medonet.pl; olejnazdrowie.pl; olejedu.pl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here