Surowce Kosmetyczne | BLOG IN STYLE

Surowce Kosmetyczne

kokos

OLEJ MIGDAŁOWY

Twoja Skóra, Twoje serce nawet system trawienny potrzebuje olej migdałowy.
Midlałowiec Pospolity (Prunus dulcis), pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i Bliskiego Wschodu. Prunus dulcis i jego synonimy oficjalnie odnoszą się do drzewa, z którego uprawiane są nasiona migdałów jadalnych. 
Wieki temu farmerzy rozróżnili typy migdałów, ich rodzaje (słodkie, kwaśne) i użycie. Olej który jest użyty w celach homeopatycznych i kosmetyce pochodzi ze słodkich migdałów. Nie podlegaj złudnym opiniom, słodki olej migdałowy to dynamiczna substancja która jest wszystkim a nie słodkościom. 
Olej z Kwaśnych migdałów możne być toksyczny, zawsze używaj go pod nadzorem lekarza.


ZALETY OLEJU Najbardziej popularnym typem migdałów są migdały Marocona. Ze względu na ich szerokie wartości odżywcze, jest najbardziej komercyjnie uprawiany w Hiszpanii i używany na całym świecie. 
Prowadzone badania potwierdzają iż, zdrowe tłuszcze zawarte w migdałach, wraz z minerałami, mają niesamowity wpływ na obniżenie cholesterolu, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby sercowo naczyniowe poza tym pomagają w zapobieganiu chorób cukrzycy, raka jak i w utrzymaniu wagi ciała oraz wpływają przeciwzapalne i antyoksydacyjne. 100 gramów oleju z migdałów zawiera 60 międzynarodowych jednostek witaminy E, czyli 200 procent dziennego zapotrzebowania organizmu. 

ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE Jedną z najbardziej znanych zalet oleju migdałowego, jest zdolność do utrzymania skóry i włosów w świetnym zdrowiu. Jako łagodny, hipoalergiczny, olej z migdałów, jest bezpieczny dla wrażliwej skóry, nawet twoich dzieci. Olej najlepiej wchłania się, kiedy jest podgrzany do tempratury ciała. 
By wzmocnić jego działanie połącz go z olejkami eterycznymi — mirra, olejek różany czy lawenda to bardzo częste olejki używane w celu utrzymania skóry w zdrowiu i pięknym wyglądzie. Głównie ze względu na jego właściwości przeciw utleniające, olej z migdałów jest znany z ochrony skóry przed efektami ubocznymi promieniowania UV i ich ubocznymi efektami. Olej migdałowy ma lekką konsystencję i szybko wchłania się w skórę. 
Może być stosowany do delikatnego usuwania zanieczyszczeń z porów i mieszków. Olej z migdałów także może pomóc w zapobieganiu trądziku ze względu na zawartość witaminy A. Na bazie oleju z migdałów, możesz nawet stworzyć naturalne produkty do pielęgnacji twarzy czy ciała jak np. peeling do twarzy przy użyciu drobnego cukru zmieszanego z słodkim olejkiem migdałowym, bezpiecznym dla nawet tych o wrażliwej skórze.
Cienie pod oczami nie maja szans po zastosowaniu kilku ciepłych kropel olejku z migdałów pod oczy przed snem. Zdecydowanie po zastosowaniu możesz spodziewać się jaśniejsze, mniej spuchnięte oczy. 
Stosowany olej na całej twarzy, ciele może opóźnić ogólne oznaki starzenia, ze względu na jego walory odnowy komórek skóry. 
Czy cierpisz na łuszczycę i / lub egzema? Na szczęście, olej migdałowy jest naturalnym lekarstwem na egzemę i łuszczycę. Oba te warunki są spowodowane przez wiele czynników, w tym złym trawieniem. Olej migdałowy pomaga złagodzić stan zapalny, swędzenie i zaczerwienienie łuszczycy lub wyprysku ma skórze. 
Olej migdałowy może być również stosowany jako naturalny płyn do demakijażu, odżywka do włosów czy leczyć spękane usta.


OLEJ KOKOSOWY

Naturalne błogosławieństwo dla przesuszonej skóry. Masło kokosowe zawiera przede wszystkim sporą ilość kwasu laurynowego, którego działanie wspomaga układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami. Kwas Laurynowy atakuje jedynie szkodliwe drobnoustroje i nie narusza przy tym naturalnej flory bakteryjnej naszego organizmu. W przeciwieństwie do tradycyjnych antybiotyków kwas laurynowy zwalcza między innymi opryszczkę. 
Ponadto olej kokosowy jest źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, niezbędnego w czasie starań o poczęcie zdrowego dziecka. Zawiera witaminę C, pomagającą zwalczać infekcje, a także witaminę E, która jest silnym antyutleniaczem neutralizującym szkodliwe wolne rodniki. W skład masła/oleju kokosowego wchodzą również wapń, magnez, żelazo oraz potas. Jest to zatem substancja bardzo cenna dla naszego zdrowia.
Olej kokosowy zawiera także naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Olej ten stosowany jest również jako lek przy chorobie Crohna i przy cukrzycy typu ll.

W KOSMETYCE

Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.
Olej Kokosowy jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.
Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

BALSAM DO CIAŁA dla całej rodziny

Składniki: 1 kubek nierafinowanego oleju kokosowego, kilka kropel Twojego ulubionego olejku eterycznego doTERRA lub mieszanki kilku. (polecam olejek Lawenda, działa kojąca na skórę)

Wskazówki (jak przygotować):
Wykorzystując mikser, trzepaczkę czy łyżkę . Zmieszaj, ubij masło kokosowe aż będzie miało lekką konsystencję. następnie dodaj olejki eteryczne. Przenieś otrzymany balsam do najlepiej szczelnego pojemnika. Przechowuj w temperaturze poniżej 20 stopni. 

Więcej przepisów na naturalne kosmetyki znajdziesz <<<< TUTAJ>>>>